Kun on kylmää, pimeää ja nälkäkiukku vaanii jo seuraavan tunturin takana, on  ruoan valmistaminen pitkän kaavan mukaan viimeinen asia mikä kiinnostaa talvivaelluksella. Aterioiden valmistaminen kotona tekee kaikesta paljon helpompaa vaelluksen aikana. Kuivaamalla itse ruokasi saat maultaan ja ravitsemukseltaan valmisruokia monipuolisempia aterioita, joihin et pidemmälläkään retkellä kyllästy. Kuivaamalla tuotteen tilavuus pienenee 80 % ja paino jopa 90 %. Kuivaamalla retkiruoat itse voi saada aikaiseksi ihania gastronomisia elämyksiä luonnossa.

Kuivumassa mustikkasosetta, päärynöitä, chiliä ja linssikeittoa

Lähtökohtaisesti mitä vain voi kuivata.

Esimerkiksi kaikkia kasviksia, keitettyjä palkokasveja, hedelmiä, yrttejä, soseita, kastikkeita, keittoja, vähärasvaisia kaloja ja -lihoja. Haasteita luovat rasvaiset raaka-aineet. Kuivassa ruoassa mikrobit eivät kasva, eikä ruoka voi siten pilaantua. Kuivaaminen on yksinkertaista ja onnistuu helposti esimerkiksi kasvikuivurissa, saunassa, ilmakuivaamalla tai sähköuunissa uuninluukku raollaan. Raaka-aineet kannattaa pilkkoa samankokoisiksi ja levittää kuivausalustalle tasaisesti yhteen kerrokseen, jotta ne kuivuvat samaan tahtiin.  Pitkän keittoajan tarvitsevat raaka-aineet kannattaa kypsentää ennen kuivaamista. 

Kuivattuja suppilovahveroita, punahapankaalta, kananmunan valkuaista, ruiskukkia, horsmankukkia, voikukkia, päärynää, appelsiinia, linssikeittoa, nokkosta, mustikkasosetta ja chililastuja. 

Kuivaus, tuo ikivanha säilöntätapa on retkeilijän pelastus

Pääsääntöisesti hedelmät ja kasvikset kuivataan 50 asteessa, liha 70-asteessa ja yrtit 40-asteessa. Kuivumisaikaan vaikuttavat muun muassa ainesten sokeripitoisuus, kypsyys, ilmankosteus, kuivurityyppi ja kuivattavan ruoan määrä. Pakkaa kuivatut ruoat esimerkiksi ilmatiiviisiin suljettaviin pusseihin, lasipurkkeihin tai muovirasioihin ja säilytä kuivassa, pimeässä paikassa. Kuivattu liha ja juusto on hyvä säilyttää jääkaapissa.

Talviaelluksella kannattaa aina aterian päätteeksi laittaa heti seuraavan aterian ruoka-aineet likoamaan, sillä liottaminen nopeuttaa kypsymistä. Etenkin lounas kannattaa laittaa aamupalan yhteydessä ruokatermokseen, jolloin se on heti lämpimänä ja valmiina, kun nälkä koittaa.

Seuraavassa blogikirjoituksessa jaamme vinkkejä retkiruoan tuunaamiseen uudelle tasolle meidän kuivatuilla suosikkimausteilla ja -ripotteilla!

-Lotta ja Erika