Skip to the content
Outdoor Food Finland
  • Blogi
  • Meistä
  • Yhteistyö
  • Ota yhteyttä
  • English
  • Blogi
  • Meistä
  • Yhteistyö
  • Ota yhteyttä
  • English

Blogi

  • Parempaa retkiruokaa – mitä se on?
  • Vietnamilaiset villivihannesrullat maapähkinäkastikkeella
  • Cronuts eli croissanttidonitsit valmistuvat kätevästi retkellä!
  • Piknik retkikeittimellä- suolaiset ja makeat quesadillat
  • Vaniljaiset vaellusherkut – pullavanukasta ja kaakaocrumblea

Instagram

Jos ei ole hetkeen tarvinut ruokatermaria, niin he Jos ei ole hetkeen tarvinut ruokatermaria, niin helteillä yleensä taas korostuu sen tarpeellisuus. Välillä niinkin pienet asiat saa pidettyä parempana, kuin esimerkiksi mansikat viileinä uintireissun ajan. Korkki auki pakkasessa jäähdytys takaa ihanan viilentävät mansikat. Tänään kuletin jopa sillit ruokatermarissa uusien perunoiden kylkeen rantsulle. 😁
#retkiruokaa #retkiruoka #retkiruokailu #primus #eväsretki #retkieväät #varhaisperuna #mansikat #ulkoilu #retkeily #retkellä #outdoorfood #traditionalfinnishfood #sesonkiruoka #kesä
Kesä!☀️ Huh, kun tähän valoon, vihreyteen j Kesä!☀️
Huh, kun tähän valoon, vihreyteen ja kauneuteen meinaa pakahtua näin alkukesästä🌱🧡 Retkillä saa nyt syventää omaa luontoyhteyttä keräämällä ja tunnistamalla villiyrttejä. Ah me rakastetaan käyttää villiyrttejä- ja kasviksia retkiruoissa. Me ollaan niihin ihan koukussa ja nyt on paras aika kerätä!😋🌱 Keräättekö ja käytättekö te villiyrttejä retkillä?🌱

Going crazy about the ongoing edible wild plant season 🌱🤯😍

#villiyrtit #villiyrtitretkikeittiössä #litulaukka #horsma #vuohenputki #voikukka #maahumala #poimulehti #vildplockat #wildherbs #hortoilu #wild plants
Täytetyt nuotiobataatit 🔥🍠 Bataatit ovat Täytetyt nuotiobataatit 🔥🍠

Bataatit ovat sesongissa oikeastaan ympäri vuoden, alkuperämaa vain vaihtuu. Pehmeä ja ihanan makea bataatti on täydellistä kevätruokaa. Bataatit kypsyvät kätevästi kokonaisina kuorineen nuotiossa. Niistä tulee kevyesti savun makuisia ja ihanan meheviä sisältä. Täyte valmistuu nuotion yllä retkikattilassa bataattien kypsyessä.

Tarvitset:

4 pientä bataattia

Täytteeseen:
1 pkt Härkistä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 mietoa chiliä
2 rkl tacomaustetta (Urtekram)
1 prk (400g) tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 rkl öljyä
 
Lisäksi:
1 prk ranskankermaa
1 tl kuivattua oreganoa

Kypsennä bataatit sellaisenaan nuotiossa joko suoraan hiilloksella tai liekkien epäsuorassa lämmössä. Tunnustele kypsyyttä painelemalla bataattia sormin. Se on kypsä, kun se tuntuu kunnolla pehmeältä. Bataatin kuori riittää suojaamaan sen sisältöä, joten sen peittämiseen ei kannata tuhlata foliota. Bataatit kypsyvät koosta riippuen n. 30-60 minuutissa.

Valmista täyte bataattien kypsyessä. Aloita hienontamalla sipulit ja viipaloimalla chili. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää puolet chilistä, tomaattimurska, tacomauste ja vesi. Keitä 10 minuuttia. Lisää Härkis ja kuumenna. 

Kuori kypsyneet bataatit. Kevyesti päältä hiiltyneen ja sisältä kypsän bataatin kuori lähtee helposti sormin vetämällä. Halkaise bataatteihin keskeltä pitkittäin syvä viilto. Täytä viilto Härkis-täytteellä. Annostele ruokalusikallinen ranskankermaa täytteen päällle ja viimeistele lisäämällä loput chilit ja oreganoa koristeeksi.

-------------------------------------------
Stuffed sweet potatoes on open fire! 🔥🍠
Nuotiomakkarat Etelä-Amerikkalaisittain Choriz Nuotiomakkarat Etelä-Amerikkalaisittain

Chorizoleipä eli ”choripan” on suosittu grilliruoka Latinalaisessa Amerikassa. Kastikeena toimii hapokkaan puraiseva ja yrttinen chimichurri. Niin yksinkertainen ja nopea valmistaa ja silti niin täynnä vahvoja makuja. Nämä leivät valmistuvat nuotion äärellä samassa ajassa, kuin makkaran paistaminen. Tarvitset retkelle mukaan makkaran lisäksi vain sämpylöitä ja kotona valmistetun kastikkeen.

Chorizo-leivät chimichurri-kastikkeella (neljälle)

4 sämpylää
1 pkt chorizo-makkaraa tai vege-chorizoa

Chimichurri

1dl hienonnettua lehtipersiljaa
1 dl hienonnettua korianteria
1 valkosipulinkynsi
1 pieni shalottisipuli
1 punainen chili
1 rkl punaviinietikkaa
1 limen mehu
1/2 tl tl suolaa
Ripaus sokeria

Valmista chimichurri jo kotona valmiiksi, niin se ehtii hyvin maustumaan ennen käyttöä. Hienonna sipulit ja chili. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja pakkaa tiiviiseen purkkiin.

Leikkaa chorizot pitkittäin puoliksi. Halkaise sämpylät. Paista chorizot ritilällä hiilloksen yllä tai retkipannulla. Paahda myös leivät ritilällä tai pannulla. Täytä leivät chimichurrilla ja chorizolla.
Tunturi-Lapin perinneretkiherkku mettäkakko! 🍪 Tunturi-Lapin perinneretkiherkku mettäkakko! 🍪🌲😋

Mettäkakkoja kannettiin aikoinaan mukana puusavottaan ja peltotöihin. Perinteinen kakkotaikina on syystäkin iso ja kakkoja tehtiin kerralla paljon. Koostumukseltaan ne ovat pullan ja pikkuleivän välimuoto. Loimme Sisko Teräsniskan alkuperäisestä reseptistä  oman versiomme, jossa yhdistyvät puolukan hapokkuus, paahtuneen valkosuklaan karamellisuus ja inkiväärin mausteisuus. Nämä kakot maistuvat ihanalta kahvin kanssa metsäretkellä.

Puolukka-valkosuklaa mettäkakot

250 g voita
5 dl sokeria
1/2 L piimää
1 dl kermaa
1 kg vehnäjauhoja
2 tl soodaa
2 rkl inkiväärijauhetta (Foodin)
250 g valkosuklaata
200 g jäisiä puolukoita

Leikkaa valkosuklaa veitsellä rouheeksi. Sulata voi ja sekoita sokerin kanssa. Lisää piimä, kerma ja rouhittu valkosuklaa joukkoon. Sekoita ruokasooda ja inkiväärijauhe vehnäjauhojen joukkoon ja lisää taikinaan kädellä sekoittaen. Anna taikinan seisoa viileässä yön yli. Sekoita jäiset puolukat taikinaan. Pyörittele taikinasta n. 100 gramman kokoisia palloja ja muotoile ne käsin leivinpaperin päälle ohuiksi kiekoiksi. Paista 200- asteisessa uunissa 10 minuuttia.
Laskiaispulla-croissantit nuotiolla 🤯🤤🤤 Laskiaispulla-croissantit nuotiolla 🤯🤤🤤

Nämä nerokkaat laskiaspullat tehdään valmiista croissant-tölkkitaikinasta ja ne paistuvat kätevästi nuotiolla. Taikina kypsyy perinteistä pullataikinaa huomattavasti nopeammin, mutta maistuu vähintäänkin yhtä hyvältä!


Laskiaispullacroissant
1 kpl valmista croissant-tölkkitaikinaa 
mansikkahilloa tai mantelimassaa
kauravispiä
tomusokeria

Ohje: Vatkaa kauravispi vaahdoksi valmiiksi odottamaan. Kiepauta pala croissant-taikinaa makkaratikun päähän hieman sivulle viistoon niin, että taikinaa on ohut kerros tikun ympärillä. Kiepauta myös taikinan molemmista päistä “hännät” taikinan ja tikun väliin, jotta taikina ei valu tikusta paiston aikana. Paista noin 20 cm päässä hiilloksesta. Pyörittele tikkua tasaisin väliajoin, jotta taikina kypsyy kauttaaltaan. Irrota croissant tikusta vetämällä hellästi leveällä otteella poispäin tikusta. Kypsä croissant irtoaa helposti menemättä rikki. Vedä viilto croissantin kylkeen, sivele pohjalle hilloa tai mantelimassaa ja lusikoi päälle kermavaahtoa. Viimeistele tomusokerilla.

Arkistot

  • syyskuu 2021
  • toukokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • maaliskuu 2021
  • helmikuu 2021
  • tammikuu 2021
  • maaliskuu 2020

Avainsanat

aamiainen (4) Aamupala (2) eväsretki (5) eväät (2) gnochi (1) Hiillos (2) Intialainen (1) Kana (1) Kasvisruoka (1) Keitto (1) Kuivaus (7) Kuivuri (1) Lounas (1) lähiluonto (1) makkara (1) makkaraperunat (1) Mantelivoi (1) Mausteet (1) nuotio (1) Nuotioruoka (4) nuotioruokaa (1) pasta (3) pielisenkala (1) Puuro (1) rasvat (1) Retkikeitin (2) Retkiruoka (12) retkiruokaa (8) ruokaretki (1) ruokatermos (3) Smoothie (1) Snäkit (1) Talvivaellus (8) Telttailu (1) Termospullo (1) tulilla (1) tulistelu (1) uunipuuro (1) Vaellus (7) vaellusruoka (2) Vege (1) Vegeruoka (1) Vegevaellus (1) villikala (1) Välipala (1)

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén